Sunday, July 15, 2018

RSCIT Book Chapter “Computer Administration” Notes In Hindi

RSCIT Book Chapter Computer Administration Notes In Hindi- If You Are Also Looking For RSCIT Book NotesComputer Administration”, Then You Will Given Notes The Chapter- Computer Administration Of The Official Book Of RSCIT In Hindi Language.

You Can Read Online Notes Of RSCIT Computer Course With Computer Administration Lesson Notes In Hindi Language Here.


RSCIT Notes In Hindi
  “rs cit notes in hindi” “rscit notes” “rs cit question” “rs cit online” “RSCIT Book Chapter- Computer Administration” “Computer Administration notes in Hindi” “computer notes in hindi”  “rscit computer course notes chapter wise” “rscit notes in hindi” “rscit book chapter- Computer Administration notes in hindi” “rscit important notes in hindi” “rscit exam notes in hindi” “Learn rscit” “learnRSCIT.com” “rkcl” “rscit” “rs cit” “rscit course” “rscit online”

RSCIT Book Chapter “Computer Administration” Notes In Hindi 

一一一一一一一一一
Q1. Antivirus के उदाहरण है
Ans. McAfee, Norton, Kaspersky, Quick Heal, e-scan.
一一一一一一一一一
Q2. यदि हमें user create करना हो तो Settings का कौनसा ऑप्शन का use करते है
Ans. Accounts
一一一一一一一一一
Q3. टरनेट से आने वाला डाटा कम्प्युटर में आने से पहले किसके द्वारा फ़िल्टर होता है
Ans. Windows Firewall
一一一一一一一一一
Q4. किस ऑप्शन के द्वारा windows 10 में virtual keyboard का उपयोग कर सकते है
Ans. Onscreen Keyboard
一一一一一一一一一
Q5. फ़ाइल एक्सप्लोरर options के किस ऑप्शन के द्वारा Hidden Files को शो किया जा सकता है
Ans. Hidden Files and Folders
一一一一一一一一一
Q6. कम्प्युटर में इंटरनेट options में site को restrict करने के लिये किस tab को select किया जाता है
Ans. Security
一一一一一一一一一
Q7. कम्प्युटर में सिस्टम से संबन्धित settings किस ऑप्शन के द्वारा की जाती है
Ans. Control Panel
一一一一一一一一一
Q8. यदि आपको सिस्टम के date/time को update करने चाहते है तो कौनसा ऑप्शन को स्टार्ट करेंगे
Ans. Clock, Region & Language
一一一一一一一一一
Q9. Firewalls के प्रकार है
Ans. Packet Filtering, Stateful, Proxy
一一一一一一一一一
Q10. Windows 10 में कितने प्रकार के user accounts बनाए जा सकते हैं
Ans. Standard, Administrator
一一一一一一一一一
Q11. Control Panel के किस ऑप्शन के द्वारा नेटवर्क से संबन्धित Settings की जाती है
Ans. Network and Interne
一一一一一一一一一
Q12. Windows 10 में मेमोरी resources को manage करने का कार्य करता है
Ans. Microsoft Management Console (MMC)

一一一一一一一一一
Dear Students, आपको ये "RSCIT Book Chapter “ComputerAdministration” Notes In Hindi"
 कैसे लगे, हमें आपके Comment💬 का इंतज़ार रहेगा, और इन RSCIT Notes को अपने उन RSCIT Friends के साथ जरूर Share करें जिनको इसकी बहुत ज्यादा आवश्यकता हैं ।
Thank U & Have A Nice Day